Skip to main content

Abu Dhabi - Louvre and Sheikh Zayed Mosque

We were in Abu Dhabi, but we didn't see much of it. That's why I postponed a post that could have been 14 days ago, but since I don't know any news, I'm going to share our experience.
We got to Abu Dhabi thanks to IAESTE (finally). The first stop was the Louvre Abu Dhabi, which is the Arab branch of the Paris Louvre, that is only open for a year. The museum building itself is worth mentioning, because it belongs to the jewels of modern architecture from Jean Nouvel's pen and should remind you of a shadow under palm leaves. According to Wikipedia.
The building is beautiful. And the photos of it are really great. The museum is also interesting. It's not the Louvre, but the effort is appreciated. Several times I've found myself lost in it. But fortunately you can always get somehow to the next room.
What really impressed me was the arrangement of consecutive rooms from the oldest archaeological findings to modern art. We also found interesting that on all Greek statues a certain part of figure is missing or is covered by a leaf. And we had fun in an elevator whose ceiling was an endless mirror.
In the end we even found each other and managed to take a picture! Though it seemed like we lost half of the people. To my comment that noboty would miss them, I received no positive reaction. I think it was bacause everyone was hungry.
That's why we went for a quick lunch at the mall, it was supposed to be quicker especially because we were supposed to be on time for a commented tour of the Sheikh Zayed Mosque, the largest mosque in the Emirates. Lunch was really fast. But the departure stretched. A group of four people got lost. None of them was able to remember the way to the exit, and because the shopping center had 8 exits it took them some time to find the right one. That expression in their faces cannot be described, such a mixture of guilt and absurdity.
We missed the commented tour of the mosque in which the largest chandelier of the world is located. Which didn't really bother us in the end, we had more time for the photos. What we were bothered by were the robes they gave us after entering, even though some of us had the clothes that were marked as satisfying on the internet. So, in long skirts and trousers, we boiled ourselfs in another layer of absolutely impermeable fabric with an inconveniently ugly color. We looked like a sect.
Some of us, like me, refused to put on a hood that would make us a new batch of Ku-Klux-Klan and were allowed to use our own scarves. When my friends (and later colleagues at work) told me that I looked so amazing in it and that I should wear it more often, I wanted to hit them with a heavy iron bludgeon. Then I realized that I couldn't lift such a heavy iron bludgeon and that saved their lives.
Another interesting point was a shoerack where everyone had to leave their shoes. I am so sorry that today's technology still doesn't allow recording of smells.
The mosque was truly monumental, the whole complex with a park and car park occupies around 12 hectares. But in the end it was just a giant space filled with pictures. History is not breathtaking for you, because the mosque itself is just over 10 years old. Yes, it's worth seeing because you can't imagine it.
Architecturally, this exterior looks splendid, the snow-white domes are up to 85 m high and the "square" with a floral mosaic, which is forbidden to enter is magical. But the inner opulent decoration seems to me unnecessary. I know that in this country too much is never too much but I won't get used to it. But it's different, and that's why I'm here. See something different.
And that was it. Eventually, we also rejected dinner at IKEA, because a lot of people were already tired and wanted to go home. Bye bye meat balls.
We didn't see much from Abu Dhabi, but I hope we will return there again.
3 points.


*CZECH*

Abu Dhabi - Louvre a Sheikh Zayed Mosque

Byli jsme v Abu Dhabi, ale moc jsme z ní neviděli. Proto jsem tak otálela s příspěvkem, který už mohl být 14 dní zpátky, ale jelikož nevím o ničem co by se plánovalo, podělím se s vámi o  zážitky.
Do Abu Dhabi jsme se dostali (konečně) díky IAESTE.  První zastávkou byl Louvre Abu Dhabi, což je arabská pobočka pařížského Louvre, která je otevřena pouze rok. Za velkou zmínku stojí samotná budova muzea, která patří ke skvostům moderní architektury z pera Jeana Nouvela a má připomínat stín pod palmovými listy. Tolik z wikipedie.
Budova je to fakt krásná. A fotky z ní jsou super. Muzeum je taky zajímavé. Na Louvre to nemá, ale snaha se cení. Několikrát jsem v něm zabloudila. Ale naštěstí se vždycky nějak dostanete do další místnosti.
Co mě opravdu nadchlo, bylo uspořádání jednotlivých po sobě jdoucích místností od nejstarších archeologických nálezu až po moderní umění. Dále nám přišlo zajímavé, jak u všech původem řeckých soch jisté partie postav buď chybí, nebo jsou zakryty listem. A velkou srandu jsme si užili ve výtahu jehož strop tvořilo nekonečné zrcadlo.
Nakonec jsme se zvládli i všichni najít a vyfotit! I když to chvíli vypadalo, že nemáme půlku osazenstva. Na mou poznámku, že přeci nikomu chybět nebudou, jsem nedostala žádnou pozitivní reakci. Myslím, že to bylo tím, jak byli všichni hladoví.
Proto jsme zajeli na rychlejší oběd do nákupního centra, měl být rychlejší hlavně z toho důvodu, že nás čekala komentovaná prohlídka Sheikh Zayed Mosque, tj. největší mešity v Emirátech. Oběd byl skutečně rychlý. Ale odjezd se protáhl. Skupinka 4 lidí se nám ztratila. Ani jeden z nich nebyl schopen si zapamatovat cestu k východu a jelikož nákupní centrum mělo východů asi 8 chvíli jim trvalo, než našli ten správný. Ten výraz v jejich tvářích posléze nejde popsat, taková směs viny a absurdna.
Komentovanou prohlídku mešity, ve které je umístěn největší lustr světa, jsme nestihli. Což nám na jednu stranu nevadilo, měli jsme více času na fotky. Co nám vadilo byly hábity, do kterých nás po vstupu navlékli, i když jsme někteří měli oblečení které bylo na stránkách označeno jako vyhovující. Tak jsme se v dlouhých sukních a kalhotách pařili v další vrstvě absolutně neprodyšné látky s nepochopitelně ošklivou barvou. Vypadali jsme jak sekta.
Někteří z nás, jako já, odmítli dát si na hlavu kapuci, která by z nás udělala nový oddíl Ku-Klux-Klanu a bylo nám dovoleno použít naše vlastní šátky. Když mi mé kamarádky (a později i kolegyně z práce) řekli, že v tom vypadám úžasně roztomile a že bych to měla nosit častěji, chtěla jsem je praštit těžkým železným kyjem. Pak mi došlo že bych tak těžký železný kyj neuzvedla, což jim všem zachránilo životy.
Dalším zajímavým bodem byl společný botník kde museli všichni zanechat svou obuv. Je mi líto, že dnešní technika ještě nedovoluje zaznamenat vůni.
Mešita byla opravdu monumentální, celý komplex i s parkem a parkovištěm zabírá nějakých 12 ha. Ale ve výsledku to byl jen obří prostor vyplněný malůvkami. Historie na vás nedýcha, neb sama mešita má jen něco málo přes 10 let. Ano, stojí za to to vidět, protože z fotek si to prostě neumíte představit. Architektonicky to zvenku působí nádherně, sněhobílé kopule se tyčí až do výšky 85 m a „náměstíčko“ s květinovou mozaikou, na který je zakázán vstup je kouzelné. Ale vnitřní opulentní výzdoba mi přijde zbytečně moc. Já vím, že zrovna v téhle zemi není moc nikdy moc, ale smířit se s tím asi nehodlám. Ale je to něco jiného a i kvůli tomu tady jsem. Poznat něco jiného.
Víc jsme nestihli. Nakonec se zavrhla i večeře v IKEA, protože spousta lidí už byla unavená a chtěla jet domů. Pá pá masové kuličky.
Z Abu Dhabi jsme toho tedy moc neviděli, ale já doufám, že se tam ještě někdy vrátíme.
3 body.

Comments

Post a Comment